Łosoś na dwa sposoby

Sałatka lub filet.

Sałatka z gnocchi w pesto

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej
  • 30 dag wędzonego łososia (w kawałku)
  • 3 duże pęczki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 7-8 łyżek oliwy
  • 10 dag sera typu parmezan
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i odstaw na 15 minut. Bazylię opłucz, oderwij listki, wrzuć je do malaksera. Parmezan zetrzyj, czosnek obierz. Ser i czosnek dodaj do bazylii, miksuj, dolewając oliwy.

Reklama

2. Sos pesto przypraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki zagnieć z jajkiem i mąką. Na stolnicy oprószonej mąką uformuj z ciasta wałeczki. Pokrój je na kawałki. Każdy lekko przyciśnij widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek. Gnocchi wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 3-5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Łososia pokrój na kawałeczki. Kluseczki polej sosem pesto, posyp kawałkami ryby. Lekko przemieszaj.

3. Udekoruj np. młodymi listkami szpinaku i wiórkami parmezanu.

Łosoś norweski na kuskusie

Składniki:

  • 80 dag świeżego filetu z łososia norweskiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • Kuskus z warzywami:
  • 30 dag kaszy kuskus
  • 3 duże pomidory
  • 2 żółte papryki
  • po 3-4 gałązki natki, koperku szczypiorku oraz mięty
  • po 6 łyżek soku cytrynowego oraz oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz je solą. Sok z 1/2 cytryny wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Polej tym rybę i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Całość przykryj i odstaw na ok. 20 minut.

2. Łososia smaż na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Pomidory i paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Spęczniałą kaszkę wymieszaj widelcem. Dodaj do niej warzywa oraz zioła. Polej oliwą oraz sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Rozłóż na talerzach.

3. Na każdej porcji połóż rybę. Podawaj z dipem jogurtowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje