Łosoś wędzony aromatem herbacianym

Łosoś to jedna z najtłustszych, ale też najzdrowszych ryb. Zawiera rzadko spotykany zestaw unikalnych wartości odżywczych. Ryba ta bogata jest w cynk i selen, potas, jod, a także witaminy takie jak: A, D E i B, które są szczególnie ważne dla naszego organizmu w chłodne i deszczowe dni, kiedy łatwo nabawić się infekcji. Przyrządzenie pysznego, wędzonego aromatem herbacianym łososia według receptury ekspertów Ahmad Tea London, wpłynie pozytywnie nie tylko na nasze kubki smakowe, ale również na stan naszego zdrowia.

Łosoś wędzony aromatem herbacianym
Łosoś wędzony aromatem herbacianym materiały prasowe

Łosoś wędzony aromatem herbacianym

Sposób przygotowania:

1. Filety z łososia natrzyj solą  i posmaruj oliwą część bez skóry.

2. Kawałki ryby przełóż do naczynia, przykryj je starannie i wstaw do lodówki na 60 minut. Do miski wsyp ryż, cukier oraz zawartość 12 torebek herbaty Earl Grey Ahmad Tea London, wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Przygotuj naczynie typu wok i wyłóż je folią aluminiową.

4. Na dno woka wysyp wcześniej przygotowaną mieszaninę, składającą się z cukru, ryżu, oraz herbaty. Na dno woka połóż kratkę do pieczenia posmarowaną masłem, a następnie umieść na niej filety mięsem do dołu ułożone bardzo blisko siebie. Następnie przykryj szczelnie naczynie pokrywką.

5. Wędź rybę na dużym ogniu około 5 minut, następnie zmniejsz go i wędź rybę kolejne 15 minut. Wyłącz ogień. Nie zdejmuj pokrywki. Pozostaw potrawę pod przykryciem na kolejny kwadrans, aby ta przesiąknęła unikatowym aromatem herbacianym.

Tak przygotowaną rybę polecamy podawać z zestawem surówek oraz swoim ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas