Łosoś z groszkiem i rozmarynem

Lekarze i dietetycy alarmują: Jemy za mało ryb. Dlatego w dzisiejszym przepisie łosoś z groszkiem.

Kupuj ryby z hodowli ekologiczych
Kupuj ryby z hodowli ekologiczych 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 8 filetów z łososia (po ok. 15 dag każdy)
  • 20 dag mrożonego groszku
  • 2 małe czerwone papryki
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • cytryna
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

1. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w talarki. Bulion podgrzać z gałązką rozmarynu, umieścić w nim talarki ziemniaków i masło. Po ok. 10 minutach duszenia dodać groszek i słupki papryki, znów poddusić (kolejne 10 minut). Po przygotowaniu trzymać pod przykryciem.

2. Kawałki łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić na ok. 10 minut, następnie podsmażyć na oliwie z obu stron. Podsmażoną rybę przełożyć na blachę do pieczenia i grillować w piekarniku przez ok. 3 minuty. Pod koniec grillowania posmarować łososia pastą przygotowaną z musztardy, masła oraz bułki tartej. Gdy bułka się przyrumieni, potrawa gotowa. Podawać rybę z potrawką z warzyw.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas