Łososiowe sushi maki

Rodem z Japonii.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 4 płaty nori (suszone glony)
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • awokado pokrojone w plastry
  • ogórek pokrojony w paski
  • sos sojowy, pasta wasabi

Przygotowanie:

1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, dodaj ocet ryżowy, wymieszaj i ostudź.

Reklama

2. Ułóż płat nori (błyszczącą stroną do dołu) na macie do zawijania sushi lub na ściereczce. Wyłóż 1/4 ryżu na płat, rozprowadź palcami (zostaw po 2 cm wolne na obu końcach). Dodaj kawałki łososia, awokado i ogórka. Zawiń ostrożnie płat w rulonik, dociskając go matą. Zawiń w folię. Tak samo zrób pozostałe ruloniki. Włóż je do lodówki.

3. Tuż przed podaniem zdejmij folię. Pokrój każdy rulonik na osiem części, używając ostrego noża. Ułóż maki na półmisku. Podaj z sosem sojowym i wasabi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje