Madziarska zupa z karpia

Z kuchni węgierskiej.

Składniki:

1 karp, 4 cebule, 2 czerwone i 2 zielone papryki, 1 ostra papryczka (czuszka), 2 pomidory, łyżka słodkiej papryki w proszku, sól.

Przygotowanie:

Rybę sprawić i umyć, podzielić na dzwonka, usuwając kręgosłup. Głowę i kręgosłup zalać wodą (ok. 5 szklanek), dodać pokrojone cebule, papryki i pomidory, trochę posolić i gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Dzwonka nasolić i oprószyć papryką w proszku, odstawić do lodówki. Ugotowany wywar przecedzić, cebule przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Dołożyć dzwonka karpia, wsypać resztę papryki w proszku i gotować ok. 30 min. na malutkim ogniu. Podawać z białym pieczywem

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas