Majonez w 6 smakach

Doskonale urozmaici karnawałowe przekąski, sałatki i pikantne tarteletki. Goście będą zachwyceni!

Jogurtowy:

2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy miodowej. Dodaj sól i pieprz do smaku. Sos ucieraj i cienkim strumieniem dolej 1 szkl. oliwy. Pod koniec domieszaj 100 ml jogurtu naturalnego.

Estragonowy:

Reklama

2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy i 2 łyżeczkami octu winnego. Dodaj sól i pieprz do smaku. Połącz z 1 szkl. oleju. Posiekaj pęczek estragonu i domieszaj go do sosu.

Pikantny z curry:

Utrzyj 2 żółtka z 2 łyżeczkami musztardy i 3 łyżeczkami soku z limonki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Utrzyj z 1 szkl. oleju. Do gotowego sosu dołóż posiekane mango.

Czosnkowy:

Rozetrzyj 2 ząbki czosnku z solą. 2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami musztardy i 2 łyżeczkami octu winnego. Dodaj czosnek. Ucieraj i cienkim strumieniem dolej 1 szkl. oleju. Przypraw na pikantnie.

Meksykański:

Oczyść i posiekaj 1 chili. 2 żółtka utrzyj z 2 łyżeczkami octu winnego i łyżką koncentratu pomidorowego. Dodaj chili. Domieszaj 1 szkl. oleju. Przypraw do smaku sosem tabasco.

Jabłkowy:

Utrzyj 2 żółtka z 2 łyżeczkami musztardy i 3 łyżeczkami soku z cytryny. Dodaj sól i pieprz. Dolej 1 szkl. oleju. Domieszaj posiekane: jabłko, jajko na twardo i 3 łyżeczki kaparów.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje