Makabryczne menu na halloweenową imprezę!

Najbardziej przerażające potrawy z budzących grozę składników! Przygotuj szalone halloweenowe przyjęcie!

Zimne paluszki

Składniki:
- czerstwa bułka,
- średniej wielkości cebula,
- 400 g mięsa mielonego wołowego,
- 400 g metki wieprzowej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka średnio ostrej musztardy,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- 12 migdałów bez skórki,
- 200 g keczupu,
- olej do blachy
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć, odcisnąć i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, mięsem mielonym, metką, jajkiem, musztardą dobrze wyrobić za pomocą robota kuchennego. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Z masy uformować 24 paluszki. Migdały krótko obgotować, przekrawać na pół i umieszczać na końcu paluszków jako paznokcie.
Paluszki piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut. Podawać na zimno lub na ciepło z keczupem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 460 kJ/110 kcal

Reklama

Drżący duch

Składniki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 280 g cukru,
- 1 l mleka,
- 2 opakowania galaretki agrestowej,
- 1 słoik konfitury z czerwonych owoców,
- 125 ml nektaru wiśniowego
Przygotowanie:
Proszek budyniowy, 80 g cukru i 200 ml mleka wymieszać, pozostałe mleko zagotować, zdjąć z płyty. Rozpuszczony budyń wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając, ponownie zagotować. Gotować 1 minutę, a następnie wlać budyń do formy w kształcie ducha (30 cm długości 2 l objętości) opłukanej wcześniej zimną wodą. Odstawić na minimum 1 godzinę. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i gdy zaczną tężeć, również wlać do formy. Odstawić na noc w zimne miejsce. Wybić z formy. Konfiturę rozrzedzić nieco nektarem wiśniowym, wlać do miseczki i podawać jako sos do "drżącego ducha".
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Wiejska sałatka ziemniaczana

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 5 łyżek oleju,
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- 150 g bekonu,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- pęczek szczypiorku,
- 4 łyżki octu winnego białego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 główka sałaty,
- 300 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Olej wymieszać z solą, pieprzem, papryką i pieprzem cayenne. Włożyć do niego ziemniaki i dobrze wymieszać. Ziemniaki wyłożyć na blachę i zapiekać w 250 st. C przez 25 minut. Od czasu do czasu przemieszać. Bekon uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Śmietanę połączyć z jogurtem, dodać posiekany szczypiorek. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, połączyć z oliwą.
Ziemniaki wyjąć z piekarnika, ostudzić. Sałatę wymyć, potargać na mniejsze części. Pomidorki poprzekrawać.
Pomidorki, ziemniaki i sałatę włożyć do miski, wymieszać, skropić sosem vinaigrette. Uprażony bekon pokruszyć, dodać do sałatki. Wszystko polać dressingiem śmietanowym.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Dip "pleśniowy"

Składniki:
- 400 g serka śmietankowego,
- 100 ml mleka,
- sól, pieprz,
- 150 g sera z niebieską pleśnią,
- pieprz z młynka
Przygotowanie:
Twarożek zmieszać z mlekiem doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy, wymieszać oprószyć pieprzem prosto z młynka.
Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal

Czerwony "krwawy" dip

Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 4 pomidory,
- 2 zielone cebulki,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki keczupu,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Wszystko wymieszać dodać keczup. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 80 kJ/19 kcal

"Stos kości" z żeberek

Składniki:
- 3 kg żeberek,
-sól,
- 2 łyżki rumu,
- 4 łyżki konfitury morelowej,
- 4 łyżki keczupu,
- 3 łyżki oleju,
- sól pieprz,
- Tabasco,
- 5 listków sałaty,
- olej do blachy
Przygotowanie:
Żeberka gotować w osolonej wodzie ok. 40 min. Rum wymieszać z konfiturą, keczupem i olejem. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Blachę posmarować olejem. Żeberka wyłowić z rosołu, porozcinać na pojedyncze sztuki, obficie posmarować marynatą i zapiekać 15 minut w 250 st. C. Na talerzu ułożyć liście sałaty a na nich stos żeberek.
Czas przygotowania: 70 minut
Jedna porcja zawiera: 2940 kJ/702 kcal

Curry z dyni i kurczaka

Składniki:
- 1,5 kg dyni hokkaido,
- 750 g filetów z kurczaka,
- 600 g pora,
- 3 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka curry,
- 750 ml bulionu,
- 150 g śmietany 36 proc.,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię obrać, wyciąć pestki, miąższ pokroić w kostkę (ok. 2 cm), filety również pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa także pokroić. Olej rozgrzać w rondlu smażyć mięso ok. 4 minuty, wyjąć. Następnie smażyć warzywa przez ok. 3 minuty, ponownie dodać mięso, oprószyć mąką i curry. Wlać bulion i gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

Pajęcze ciastka

Składniki:
- 125 g niesolonych orzeszków ziemnych,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 200 g mąki,
- 1 łyżeczka kakao,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g masła,
- 75 g brązowego cukru,
- 75 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 100 g cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny,
- 350-400 g kremu nugatowego,
- 2 ciemne draże,
- 3 żelki-sznurki
Przygotowanie:
Orzeszki posiekać na drobne, czekoladę na duże kawałki. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z białym, waniliowym i brązowym cukrem oraz szczyptą soli. Dodać jajko a następnie mąkę. Wmieszać orzechy i czekoladę. Ręcznie uformować 10 większych krążków (8 cm) i 12 mniejszych (6 cm). Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem blasze i wstawić do rozgrzanego do 175 st. C piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu odstawić na chwilę, a następnie zdjąć blachy. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i łyżeczką gorącej wody. Na część ciastek nałożyć krem nugatowy, na jedno z nich trzy żelki-sznurki jako nogi pająk. Ciastka z nadzieniem przykryć drugim ciastkiem. Na ciastku z "nogami" zrobić buzię za pomocą draży i lukru. Na pozostałych ciastkach zrobić "pajęczynki" za pomocą lukru. Odstawić na przynajmniej 1 godzinę, aby lukier zastygł.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal

Wszystkie przepisy są na 8-10 porcji.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje