Makaron fettuccine

Z dynią.

Składniki:

- makaron fettuccine,
- 1/2 małej dyni,
- 1/2 filiżanki płynnej śmietanki 18 proc.,
- 5 łyżek masła,
- 3 szalotki,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- sól, pieprz, natka pietruszki,
- gałka muszkatołowa

Reklama

Przygotowanie:

Dynię obieram i oczyszczam z pestek. Kroję w kostkę. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję pokrojone cebulki, doprawiam solą, duszę je powoli, pod przykryciem około 10 minut, nie zrumieniając. Dodaję pokrojoną dynię i doprawiam szczyptą gałki muszkatołowej. Przykrywam i duszę powoli około 15 minut lub do miękkości. Dodaję śmietankę, 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawiam solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaję odrobinę gorącej wody. Do sosu dodaję ugotowany al dente makaron. Mieszam, rozkładam na dwa talerze i posypuję pozostałymi dwiema łyżkami parmezanu.

Dowiedz się więcej na temat: makaron | dynia | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje