Makaron na obiad

Pełnoziarniste makarony przekonują do siebie coraz większe grono smakoszy. Są zdrowsze niż tradycyjne, a równie smaczne. Z dodatkiem bobu czy łososia smakują wyśmienicie!

Spaghetti z bobem
Spaghetti z bobemmateriały prasowe

Spaghetti w kremowym sosie z bobem i szynką parmeńską

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzając, zostawić 1/2 szklanki wody.

2. Ugotować bób, ostudzić i obrać.

3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać ser mascarpone i podlać wodą z gotowania makaronu.

4. Dodać bób, makaron i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.

5. Doprawić szczyptą pieprzu.

6. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Sałatka z łososiem, szynką parmeńską i makaronem razowymInteria Kulinaria
Makaron z łososiem
Makaron z łososiemmateriały prasowe

Świdry z wędzonym łososiem i koperkiem

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i podsmażamy chwilę.

3. Dorzucamy drobno pokrojonego wędzonego łososia. Smażymy kilka minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

4. Po chwili skrapiamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i wlewamy śmietanę.

5. Dodajemy makaron i całość mieszamy ok. 1 min.

6. Przed podaniem możemy posypać dodatkową porcją koperku. Podajemy z cząstką cytryny.

Zmysłowe smaki: Makaron z mulami i pomidorami Interia.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas