Makaron papardelle ze szparagami i grillowaną piersią z Kurczaka Zagrodowego

Danie dla miłośników makaronu

Składniki

  • 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego zamarynowane w oliwie, czosnku, tymianku, soli oraz pieprzu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka posiekanych kaparów z zalewy octowej
  • 1 łyżka uprażonych orzeszków Pini
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu papardelle
  • 200 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g sera parmezan w płatkach
  • garść posiekanych pomidorów suszonych
  • gałka muszkatołowa
  • pęczek zielonych szparagów
  • pieprz biały mielony, sól

Sposób przygotowania

Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pini oraz kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać przygotowany wcześniej makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać. Zamarynowane piersi z Kurczaka Zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej ok. 5 minut z każdej strony. Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, na nim ciepłą pierś z Kurczaka Zagrodowego pokrojoną w plastry, a całość posypać płatkami sera parmezan.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje