Makaron po katalońsku

Pyszne danie w pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

- 60 dag pomidorów,
- 1 pęczek pietruszki,
- 1/2 pęczka oregano,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 25 dag chudego schabu,
- po 2 łyżki orzechów laskowych i orzeszków piniowych,
- 30 dag makaronu (nitki lub wstążki),
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki bulionu warzywnego instant,
- 1 łyżka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w drobną kostkę. Zioła umyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Schab umyć, osuszyć, pokroić w paski. Orzechy grubo posiekać. Makaron połamać na kawałki. Orzechy i orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wyjąć, przełożyć na talerzyk. Na patelni rozgrzać olej, na silnym ogniu szybko obsmażyć mięso (3-4 minuty). Dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć razem. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, wyjąć. Na tłuszczu ze smażenia poddusić pomidory (5 minut). Wlać 750 ml wody, dodać koncentrat, orzechy, zioła, bulion, paprykę i orzeszki piniowe, zagotować. Włożyć makaron, gotować 10 minut, często mieszając. Dodać schab i jeszcze krótko podgrzać. Ponownie doprawić do smaku. Gotową potrawę można udekorować paseczkami suszonej szynki.
Porcja zawiera ok. 560 kcal
Czas przygotowania: ok. 30 minut

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: orzechy | makaron | pomidory | kuchnia hiszpańska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje