Makaron świderki z pesto z jarmużu

Z serkiem mascarpone.

Składniki:

  • makaron świderki
  • jarmuż  150 g (liście bez łodyg)
  • 100 g twardego sera typu parmezan
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100 ml  oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
  • 100 g mascarpone
  • sól, pieprz olej

Przygotowanie:

1. 50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku  i posypujemy solą.

Reklama

2. Do miski miksera przekładamy pozostały  jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i  miksujemy powoli dolewając olej  aż powstanie gładka masa.

3. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta.

4. Na patelni dajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy pesto z jarmużu i całość mieszamy z makaronem .

5. Makaron wykładamy na ogrzany talerz i dekorujemy płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje