Makaron: Tak czy nie?

Czy makaron jest zdrowy dla dzieci, czy lepiej nie podawać go im zbyt często?

Makaron to dodatek do wielu zup, drugich dań, sosów i zapiekanek.
Makaron to dodatek do wielu zup, drugich dań, sosów i zapiekanek. 123RF/PICSEL

Makaron jest chętnie jedzony przez maluchy ze względu na atrakcyjne kształty, łagodny smak i możliwości przygotowania licznych potraw na bazie makaronu.

Makaron to dodatek do wielu zup, drugich dań, sosów i zapiekanek.

Dzieci uwielbiają zarówno spaghetti z sosem pomidorowym, jak i makaron z truskawkami lub serem oraz łazanki z kapustą.

Dla niejadków atrakcją może być makaron w kształcie literek, gwiazdek czy kokardek.

Takie z mąki razowej są dobrym źródłem błonnika, jednak zwykły makaron to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym.

To znaczy, że energii dostarczają stopniowo, nie powodując magazynowania jej nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej.

W tym celu najlepiej jednak ugotować makaron na włoski sposób "al dente" (czyli na pół twardo).

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas