Makaron w sosie pieczarkowym

Z dodatkiem białego wina.

Składniki:

- 40 dag makaronu świdry pełnoziarnistego,
- 25 dag pieczarek,
- pęczek natki,
- mala cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- masło,
- odrobina białego wina,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- łyżka ziarenek kolorowego pieprzu

Reklama

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyść, pokrój na ósemki. Natkę posiekaj, a obraną cebulę pokrój wzdłuż na cienkie cząstki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Na patelni stop masło. Na nim poukładaj cebulę i pieczarki, zapiecz. Nie poruszaj patelnią do momentu, aż pieczarki nabiorą złotobrązowego koloru. Na koniec dodaj odrobinę wina (ok. 1 niepełny kieliszek), dopraw solą, ziarenkami pieprzu i gałką. Dodaj jeszcze łyżkę masła i stop, aby powstał sosik.
3. Makaron odcedź, przelej gorącą wodą, osącz i wymieszaj z odrobiną masła. Przełóż na półmisek. Makaron obłóż grzybami, polej sosem. Posyp posiekaną natką, oprósz czerwonym pieprzem.

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | pieczarki | wino | makaron | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje