Makaron z borowikami

Idealnie danie na kolację w jesienny dzień

Składniki

  • Makaron np. Lubella Wstążki Długie 1 opakowanie
  • borowiki 600g
  • płatki parmezanu 50g
  • cebula 1 sztuka
  • estragon 1 pęczek
  • białe wino 120ml
  • śmietana 36% 300ml
  • masło 50g
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Na pierwszy ogień...

Reklama

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.

2. W międzyczasie...

Grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu - nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino - na mocnym ogniu, by alkohol odparował.

3. To już prawie meta!

Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj, aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.

Brawo! Oto Twój przysmak z borowikami.                        

 

Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje