Makaron z indykiem, szpinakiem i pastą harissa

Walentynki to idealny moment na poświęcenie ukochanej osobie większej ilości czasu i zrobienie dla niej czegoś wyjątkowego. Na pewno dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowanie pysznej kolacji, w której królować będą orientalny smaki. Makaron w połączeniu z ostrą harissą z papryczek chilli dodatkowo podgrzeje romantyczną atmosferę.

Składniki

  • 3 łyżeczki pasty harissa marki np. Jasmeen
  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki świeżego estragonu
  • 100 ml płynnej śmietanki do sosów 18%
  • 2 ćwiartki cytryny

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy i na większym ogniu podsmażamy pokrojonego w kostkę indyka. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól. Następnie dorzucamy szpinak oraz harrisę i smażymy około 2 minuty. Dodajemy posiekany estragon, wlewamy śmietanę i dokładamy gotowy makaron. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez jakieś 8 minut. Gotową pastę podajemy na głębokich talerzach z ćwiartką cytryny do smaku.

Reklama

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje