Makaron z sosem mięsno-miodowym

Obiad w pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g marchewki,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki oleju,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki białego octu winnego,
- 2 łyżeczki miodu,
- szczypta cukru,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- 2 łyżeczki sosu Worcester,
- 2 łyżeczki bulionu instant,
- 250 g makaronu wstążki,
- sól,
- pęczek bazylii,
- łyżka ciemnej bazy do sosów,
- czarny pieprz,
- 2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, pomidory i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso mielone, dodać cebulę i czosnek. Wmieszać koncentrat pomidorowy i stopniowo dodawać ocet, miód, cukier, musztardę i sos Worcester. Dolać 500 ml wody, zagotować, wmieszać bulion. Dodać marchewkę i pomidory i na słabym ogniu gotować 15 minut. Makaron gotować w osolonym wrzątku ok. 8 minut. Bazylię pokroić w paski. Bazę do sosów wmieszać do mięsa i gotować jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazylię. Makaron odcedzić, podawać z sosem. Dekorować parmezanem i listkami bazylii.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2890 kJ/690 kcal4 Porcji

Dowiedz się więcej na temat: godziny | obiad | pół | sos | S.O.S. | makaron | mięso mielone | 30 minut | szybki obiad | szybkie dania | szybki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje