Makaron z sosem pesto

Nie tylko dla wegetarian.

Składniki:

- 1 paczkę makaronu pene,
- 1 pęczek bazylii,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki tartego parmezanu,
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przelać zimną wodą i skropić 1 łyżką oliwy. Bazylię i pietruszkę oczyścić, umyć, osuszyć, usunąć twarde łodyżki i pokroić. Czosnek obrać i pokroić. Do blendera włożyć zioła, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę, zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię wlać śmietankę i włożyć sos (ilość zależy od smaku danej osoby). Gotować do lekkiego zgęstnienia, połączyć z gorącym makaronem i podawać. Dekorować listkami bazylii lub cząstkami pomidorów. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 5 osób.

Reklama

Kalkulator kalorii

Wakacje dla miłośników włoskiej kuchni!

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | potrawy wegetariańskie | makaron | kuchnia włoska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje