Makaron z szynką i pomidorami

Sycący obiad w włoskim stylu.

Składniki

  • 375 g makaronu, np. linguine,
  • tagliatelle
  • 1/4 szklanki orzechów (piniowych, włoskich)
  • 250 g szynki (bez tłuszczu)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • po garści rukoli i bazylii
  • 250 g (kulka) mozzarelli

Składniki - sos

  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Sposób przygotowania

1. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. 

2. Rozgrzej patelnię i upraż na małym ogniu orzechy (2 minuty). Jeśli używasz orzechów włoskich, wcześniej posiekaj je. Uprażone, zdejmij szybko z patelni. 

3. Połowę szynki pokrój w cienkie plasterki, resztę w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią wędlinę. Podsmaż ją na dużym ogniu, mieszając (2 minuty). Przełóż na ręcznik papierowy i odsącz tłuszcz. 

4. Połącz składniki sosu i dokładnie je wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 

5. Przełóż gorący makaron do dużej miski. Wrzuć szynkę, pomidorki koktajlowe, orzechy, rukolę i bazylię. Polej sosem i wymieszaj. Mozzarellę odsącz z zalewy i porwij w małe kawałki. Ułóż je na wierzchu dania. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje