Makaron z tuńczykiem na szybki obiad

Aktualizacja

Niekiedy brakuje nam czasu, żeby wymyślać wykwintne dania. Wówczas błyskawicznym pomysłem jest makaron z tuńczykiem. Dostarczy nam energii pod postacią białka i tłuszczu! Makaron z tuńczykiem to danie, które przygotowuje się dosłownie w kilka minut, jest przy tym smaczny i zdrowy.

Makaron z tuńczykiem jest błyskawicznym pomysłem na obiad
Makaron z tuńczykiem jest błyskawicznym pomysłem na obiad 123RF/PICSEL

Makaron z tuńczykiem - przygotowanie

Tuńczyka odcedzić z oleju, wymieszać z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Dusić na wolnym ogniu 5-10 minut. Dodać pomidory z puszki. 

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Zostawić na ogniu przez ok. 5 minut. 

Żółty ser utrzeć na grubej tarce. Wsypać do gorącego sosu i wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Odstawić z ognia. W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów wody. Wsypać 1,5 łyżki soli i wlać łyżeczkę oliwy. Do wrzątku wrzucić makaron spaghetti. 

Gotować, aż zmięknie, odcedzić na sicie. Położyć na talerzach, polać gorącym sosem, posypać żółtym serem oraz ozdobić listkami bazylii.

Sprawdź też inne przepisy na dania z ryb:

Kotlety z ryby i ziemniaków

Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Indyk jak burger z batatemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas