Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

Porcja dla 2 osób. Trudność: łatwe. Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki

  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • kawałek imbiru wielkości 1/2 kciuka drobno poszatkowany
  • 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
  • 1-2 drobno poszatkowane czerwone papryczki chilli (z pestkami lub bez)
  • 100 g naturalnego tofu pokrojonego w dość drobną kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1/2 pora (ok. 100 g) pokrojonego w plasterki
  • 100 g brokułu podzielonego na małe różyczki
  • 4-5 łyżek dobrej jakości sosu sojowego (bez glutaminianu sodu)
  • 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka chrzanu
  • ocet jabłkowy do smaku
  • 100 g makaronu z brązowego ryżowego (wstążki) przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 1/2 pęczka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie

Reklama

Na oleju ryżowym podsmażamy imbir, czosnek i chilli na złoty kolor. Uważamy, aby ich nie przypalić.

Dodajemy tofu. Obsmażamy je ok. 2 minut na bardzo dużym ogniu. Dodajemy marchewkę i obsmażamy następne 2-3 minuty.

Dodajemy pora i brokuła. Obsmażamy kolejne 2-3 minuty, cały czas na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, syrop, chrzan i ocet jabłkowy do smaku. Dodajemy makaron ryżowy i rzodkiewki. Całość dokładnie mieszamy.

Sprawdzamy balans smaku ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. W razie potrzeby dodajemy któryś ze składników (np. sos sojowy lub ocet).

Podajemy przybrane kiełkami rzodkiewki.

Przepis pochodzi z książki "Jem (to co) kocham i chudnę" Karoliny i Macieja Szaciłło. Wydawnictwo Zwierciadło.

"Jem (to co) kocham i chudnę" zdecydowanie wykracza poza poradnik zdrowego odżywiania. Ta książka ma moc, powstała, bowiem w wyniku współpracy zaprzyjaźnionych specjalistów. Przepisy razem z Karoliną przygotował jej mąż, ekspert od zdrowego żywienia - Maciej Szaciłło. Część somatoterapeutyczną przygotowała Emilia Żurek, psychosomatoanalityk, mediator, coach i ekspert w międzynarodowych projektach coachingowych. Z kolei nadzór merytoryczny nad wszystkimi przepisami prezentowanymi książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje