Makaronowe placuszki z pomidorowym chutneyem

Aromatyczne, proste, pyszne.

Składniki na 4 porcje:

- 250 g makaronu kolanka,
- sól,
- 300 g pomidorów,
- cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz,
- 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek,
- 3 gałązki bazylii,
- 1 filet anchois,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki,
- 2-3 łyżki oleju,
50 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Reklama

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie najpierw zeszklić cebulę, potem dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 3 minuty na mocnym ogniu. Dodać posiekane oliwki, bazylię i anchois, wymieszać jeszcze raz, doprawić. Jajka wymieszać z mąką, dodać makaron, doprawić solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni porcjami nakładać makaron, formując placuszki o średnicy 10 cm. Podawać z chutneyem i tartym parmezanem.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal

Dowiedz się więcej na temat: makaron

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje