Makaronowy przysmak

Wygląda apetycznie!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 kalarepki
  • 15 dag drobnego makaronu, np. muszelek
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 20 dag śmietany 18%
  • 4-5 łyżek startego żółtego sera o ostrym smaku
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • sól
  • pieprz
  • 1 mały jogurt grecki
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny ew. szczypta cukru
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Kalarepki obierz, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj na półtwardo. Wyjmij je, wody z gotowania nie wylewaj. Gdy kalarepki ostygną, wydrąż miąższ. Do wody z gotowania kalarepek wrzuć makaron, ugotuj, osącz, wymieszaj z pesto. Boczek pokrój w kosteczkę. Podsmaż na suchej patelni. Jajka zmiksuj ze śmietaną 18%, domieszaj ser i boczek. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Do wydrążonych kalarepek włóż po małej porcji makaronu i po 2-3 łyżki masy jajecznej. Przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika, piecz 15 minut w 180 st. C. 

3. Wymieszaj koperek, jogurt, śmietanę 12%, cukier i sok z cytryny. Kalarepki posyp natką, podaj z sosem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje