​Makowe naleśniki z owocowym serkiem

Naleśniki z serem to przysmak dzieci i dorosłych. Dla mnie mała trauma z dzieciństwa, która wiąże się z zabawną historią. Moja siostra postanowiła zrobić kiedyś naleśniki z serem, rodzynkami i polać je toną czekolady. Zjedliśmy po jednym i mieliśmy dość, a został cały talerz. Były nieprawdopodobnie słodkie. Długo nie przygotowywałem tego deseru. Teraz robię lekkie w strukturze z dodatkiem maku i owocowego serka roślinnego. Uwielbiam je - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

Ilość: 8-10 porcji, przygotowanie: 1 godzina przygotowania

Składniki - naleśniki

  • 4 szklanki mleka sojowego lub innego
  • ½ szklanki maku
  • 2 łyżki obojętnego w smaku oleju
  • 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej lub pszennej tortowej

Składniki - owocowy serek

  • około 300 g naturalnego tofu
  • 2 szklanki dowolnych miękkich owoców (maliny, borówki, jagody, jeżyny, truskawki)
  • 1-2 łyżki syropu z agawy lub innego

Wykonanie:

Reklama

Owocowy serek

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować np. blenderem ręcznym lub malakserem.

Można dosłodzić do smaku.

Naleśniki

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować lub wymieszać trzepaczką. Odstawić na 15 minut i ponownie wymieszać.

Smażyć cienkie naleśniki na odrobinie tłuszczu. Najlepiej na nieprzywierającej patelni.

Na każdy naleśnik nakładać serek i zawijać w rulon.


Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.

Fragment książki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje