Makowe ślimaczki

Tradycyjny, polski przysmak

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 30-35 sztuk

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 15 dag masła
  • 25 dag gotowej masy makowej
  • 1op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • ok. 20 dag płatków migdałowych do posypania
  • 30-35 kandyzowanych wisienek do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na około 30 minut.

2. Schłodzone ciasto podzielna 3 części. Każdą cienko rozwałkuj. Na plackach równomiernie rozsmaruj masę makową. Pozostaw wolne brzegi. Placki zwiń. Rulony potnij w plasterki. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i obsyp płatkami migdałowymi.Ślimaczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Do środka każdego wciśnij wisienkę. Blachy kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz po 15 minut. Wystudź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje