Makowiec jak u mamy

Smaki dzieciństwa.

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Reklama

Masa makowa:

  • 30 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 100 ml płynnego miodu
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 15 dag rodzynek
  • 15 dag orzechów laskowych
  • jajko żółtko
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki bułki tartej

Lukier:

Przygotowanie:

1. Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do mąki dodaj roztopione masło, cukier, jajka, żółtka, aromat i drożdże. Wyrób ciasto, odstaw.

2. Mak mocz godzinę, potem gotuj pół godziny. Odcedź, wystudź, zmiel kilka razy. Dodaj roztarte drożdże i resztę składników. Wymieszaj.

3. Ciasto podziel na dwie części. Każde rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż połowę masy, zostawiając wolne 2 cm od brzegów, zwiń ciasto. Formy wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180˚C. Zrób lukier, udekoruj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje