Makrela pod kruszonką
To danie zaskoczy cię smakiem

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szkl. mleka
- 50 dag wędzonej makreli (bez skóry oraz ości)
- po 5 dag parmezanu oraz orzechów włoskich
- kilka źdźbeł szczypiorku
- 8 łyżek mąki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do posmarowania formy
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź je i utrzyj z mlekiem na gładkie piure. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj posiekany szczypiorek. Masę rozsmaruj na spodzie natłuszczonej formy. Przykryj rybą pokrojoną na drobne kawałeczki. Parmezan zetrzyj. Orzechy drobno posiekaj. 2. Masło wymieszaj z mąką, orzechami i serem. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Rybę posyp przygotowaną kruszonką. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 st.