Mała czarna fantazyjna

Przepis na filiżankę dobrej kawy to przepis na dobry dzień. Codziennie inny!

Kawa z lodami

Reklama

Składniki: kawa rozpuszczalna, mleko, lody.
Rozpuszczalną kawę zalewamy wodą, dodajemy dość dużo mleka a na wierzch dwie, trzy kulki lodów. Słodzimy cukrem waniliowym.

Kawa curacao

Składniki: kawa, mleko, czekolada, 100 ml likieru pomarańczowego - curacao, bita śmietana.
Mleko gotujemy z rozdrobnioną czekoladą. Kawę parzymy i podgrzewamy z curacao pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia. Dodajemy bitej śmietany i posypujemy odrobiną startej czekolady.

Kawa kobieca

Składniki: kawa, ajerkoniak, goździki, żółtko jajka; cukier.
Do połowy filiżanki wlewamy ajerkoniak, resztę uzupełniamy gorącą kawą. Słodzimy do smaku i dodajemy żółtko. Wszystkie składniki trzeba ze sobą dokładnie wymieszać.

Kawa rodem z Karaibów

Składniki: kawa, cynamon, bita śmietana, mleko, 45 ml rumu, cukier.
Rum mieszamy z cukrem, później dolewamy kawę i do niej mleko. Na wierzch dajemy bitą śmietanę posypaną szczyptą cynamonu.
Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietaną i cynamonem.

Kawa z czekoladą

Składniki: 4 kostki czekolady, capuccino, mleko.
Na dnie kubka kładziemy czekoladę, dosypujemy kawę i zalewamy wodą. Na koniec dodajemy mleko.

Kawa z migdałami

Składniki: kawa rozpuszczalna, łyżeczka otrębów migdałowych, łyżeczka cukru, mleko.
Kawę rozpuszczamy w zimnym mleku, dodajemy cukier i migdały. W ciepłe dni dobrze dodać kilka kostek lodu.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: cukier | curacao | mleko | kawa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje