Mandarynkowa fantazja

Te słoneczne, orzeźwiające delicje to recepta na przedwiosenną chandrę. Poprawiają humor lepiej niż jakiekolwiek pastylki!

Składniki

  • 1 op. podłużnych biszkoptów (tzw. kocie języczki)
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 60 dag mielonego tłustego twarogu
  • 30 dag śmietany kremówki
  • skórka oraz sok z 1 cytryny
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 15 dag cukru pudru
  • 6-7 dużych mandarynek
  • 1 puszka moreli
  • 2 op. galaretki pomarańczowej

Sposób przygotowania

1. Spód podłużnej foremki wyłóż biszkoptami. Namocz 2 łyżeczki żelatyny w kilku łyżeczkach zimnej wody, odstaw,a kiedy spęcznieje, rozpuść ją,podgrzewając. Rozpuść 1 galaretkę w 2 szklankach wrzątku. Czekoladę grubo zetrzyj. Utrzyj 20 dag twarogu z 5 dag cukru oraz odrobiną soku i skórki z cytryny. Ubij 10 dag śmietany, domieszaj ją do masy serowej.Dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę. Masę wymieszaj,rozsmaruj na spodzie z biszkoptów. Schładzaj godzinę. 
2. Morele osącz na sitku, mandarynki umyj, wytrzyj,obierz ze skórki. Owoce pokrój w plasterki, 1/3 mandarynek i moreli rozłóż na stężałej masie.Zalej tężejącą galaretką. Schładzaj przez godzinę. 
3. Pozostałą żelatynę namocz,a kiedy spęcznieje, rozpuść,podgrzewając. Utrzyj resztę twarogu z pozostałym cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Odłożoną śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Połącz z żelatyną.Przelej do foremki i wstaw do lodówki.Kiedy masa zacznie tężeć,wciśnij w nią resztę owoców. 
4. Ostatnią galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Wystudź.Wylej ją na stężałe ciasto.Ponownie wstaw je do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem wybij z formy i udekoruj, np. listkami melisy cytrynowej.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje