Mango i ananas - bakaliowy duet w twojej kuchni

Dojrzewające w ciepłym tajskim słońcu, złocisto-żółte, egzotyczne owoce mango i ananasa, są doskonałą propozycją dla tych, którzy pragną przedłużyć lato w swojej kuchni. Te słodkie owoce od wieków doceniane są przez mieszkańców Tajlandii i Indii, gdzie znajdują się ich największe uprawy. Dlaczego warto, aby stały się ulubioną przekąską i idealnym składnikiem naszych kulinarnych eksperymentów?

Mango owoc bogów

Egzotyczne mango uprawiane było w Azji już 4 tys. lat temu. Mieszkańcy Indii, gdzie znajdowały się pierwsze plantacje doceniali nie tylko smak, ale również właściwości zdrowotne tego owocu. Według wierzeń mango miało symbolizować boskich posłańców, którzy żywią się zapachem drzew i kwiatów, dlatego też nazywane było Owocem bogów. Indyjskie plantacje odkryli w XVI w. portugalscy żeglarze i to oni sprowadzili ten egzotyczny owoc do Europy, nadając mu nazwę pod którą istnieje do dziś. To również dzięki pierwszym plantacjom w Indiach, mango trafiło do Tajlandii, gdzie jest jednym z najpopularniejszych eksportowych owoców, które ma aż 45 tys. gatunków!

Reklama

Uprawy mango robią niezwykłe wrażenie, drzewa na których rosną owoce mogą osiągać nawet 30 metrów wysokości, a dojrzałe, soczyste mango ważyć nawet pół kilo. Podczas dojrzewania owoce, zmieniają swój kolor: od ciemnozielonego, po czerwony i żółty, który w słońcu mieni się na złoto. Latem, kiedy rozpoczynają się zbiory, nad plantacjami unosi się zmysłowy, słodki zapach dojrzałych owoców. Miąższ jest wtedy słodki i soczysty, to właśnie takie owoce idealnie nadają się do suszenia.

Ananas przysmak królów

Do słonecznej Tajlandii ananas dotarł dzięki samemu Krzysztofowi Kolumbowi! To on sprowadził jego sadzonki z lasów Ameryki Centralnej. W Tajlandii znalazł doskonałe warunki do uprawy i wzrostu, dzięki odpowiednio żyznym glebom i nasłonecznieniu. Uprawiany w pełnym słońcu, wydaje najbardziej soczyste i słodkie owoce, których waga może osiągać nawet 4 kilogramy. Dojrzałe ananasy przybierają najlepszy złocisto-żółty kolor w okresie letnim, wtedy też rozpoczynają się zbiory. Dziś słoneczna Tajlandia jest największym eksporterem tego soczystego owocu.

Ananas charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, które doskonale komponują się z w deserach, sałatkach i daniach wytrawnych. Europejczycy docenili jego smak również dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, to on jako pierwszy przywiózł owoc ze swoich dalekich wypraw. Prawdziwa moda na ananasy pojawiła się w Europie w XVII w. Rozpoczęto wtedy uprawę owoców w tzw. ananasarniach, a pierwsze wyhodowane owoce próbowali król Francji Ludwik XIV i król Anglii Karol II. Ze względu na wysokie koszty uprawy owoców w Europie, przez długi czas podawane były jedynie na królewskich stołach i stały się symbolem luksusu. Europejskie uprawy nie zapewniały jednak tak słodkich i soczystych owoców, ze względu na brak idealnego do wzrostu tajskiego słońca.

Dawka zdrowia

Owoce mango to bomba witaminowa. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza, pomagają zachować zdrową skórę i doskonale wpływają na nasz wzrok. Są również źródłem wapnia, który potrzebny jest do zachowania zdrowych kości i zębów. Mango i ananas zawierają również duże ilości błonnika, który doskonale wpływa na proces trawienia.

Kulinarny świat mango i ananasa

Mango i ananas to owoce wielozadaniowe oraz jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców świata. Doskonale sprawdzają się w kulinarnych eksperymentach. Mango uwielbia towarzystwo przypraw korzennych, świeżego imbiru i limonki, z którymi tworzy doskonałe zestawienia. W Tajlandii mango dodawane jest do większości potraw: sałatek, deserów i dań wytrawnych. Jest częstym składnikiem curry, doskonale komponuje się z mięsem, rybami i owocami morza. Często bywa podstawą marynat, zmysłowych sosów i słodko-pikantnych chutney’ów. Suszony ananas i mango są także idealną przekąską i doskonałą alternatywą dla świeżych owoców.




materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje