Marcepanowiec z jabłkami

Nieuchronnie, coraz większymi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego coraz częściej będą pojawiały się u mnie przepisy na świąteczny stół. Taka ze mnie tradycjonalistka, że co roku piekę i gotuje dość sporo, bo uwielbiam te wszystkie zapachy, które sprawiają, że atmosfera jest jeszcze bardziej rodzinna

Marcepanowiec z jabłkami
Marcepanowiec z jabłkamiBeMam

Dzisiaj proponuję łatwe w przygotowaniu i jednocześnie niesamowicie dobre, ciasto z szarymi renetami i marcepanem

Co potrzebujemy?

Na spód:

200g margaryny

200 g brązowego cukru

4 jajka

300 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,7 kg szarych renet

Na polewę marcepanową:

200 g marcepanu

2 jajka

2 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

100 g płatków migdałowych

Jak robimy?

Krok1: Obieramy jabłka ze skórki, wykrajamy środek i kroimy w ósemki.

Krok 2: Margarynę, brązowy cukier,  jajka, mąkę i proszek do pieczenia miksujemy razem w misce na jednolitą masę.

Krok 3: Utartą masę wylewamy do wyłożonej papierem formy.

Krok 4: Na masie układamy jabłka.

Krok 5: Do miski wrzucamy: marcepan, jajka, 2 łyżki brązowego cukru, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Wszystko razem miksujemy na gładką, jednolitą masę. Kiedy masa jest gotowa, wrzucamy do niej ½ płatków migdałowych i mieszamy wszystko łyżką.

Krok 6: Masę marcepanową wylewamy na jabłka i posypujemy po wierzchu pozostałymi płatkami migdałowymi

Krok 7: Ciasto wkładamy na 55 minut do nagrzanego do 180° piekarnika.

Krok 8: Po upływie 55 minut sprawdzamy patyczkiem, czy nie pozostają na nim resztki lepkiego ciasta. Jeśli patyczek jest suchy - wyciągamy ciasto. I gotowe!

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas