Marchewkowa z awokado i złocistymi grzankami

Rozgrzewa i syci

Składniki

  • 1 l wywaru mięsnego
  • 500 g marchewki
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml gęstej słodkiej śmietany 36 proc.
  • trzy kromki chleba pokrojone w kostki, na grzanki i łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1. Podgrzej mięsny wywar. Marchewkę umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj do miękkości. 

2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, przesmaż na rumiano na maśle. Dodaj do zupy. 

3. Gdy marchewka się rozgotuje, zupę zmiksuj na krem. Dodaj gęsta śmietanę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, imbirem i sokiem z cytryny. 

4. Awokado umyj i obierz, pokrój w cienkie paski. 

5. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć kostki chleba i chwilę podsmażaj, aż się zrumienią i staną chrupiące. Zupę nalewaj do talerzy, dodaj awokado i po kilka kostek grzanek. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje