Marchewkowa z curry

Smaczna i pożywna.

Zupa marchwiowa
Zupa marchwiowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Marchewki, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz. Seler oczyść z twardszych włókien. Dymki opłucz, usuń uszkodzone i zeschnięte części. Warzywa drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj. 

2. W rondlu rozgrzej masło z oliwą - dzięki temu połączeniu, tłuszcz nie przypali się. Wrzuć cebulę, smaż ok. 2 minut. Dołóż marchewkę i ziemniaki. Smaż kolejne 5-6 minut. Na końcu dodaj białe części dymek, seler, czosnek. Przemieszaj, zestaw z ognia. 

3. Wlej wrzący bulion, dopraw kurkumą, curry, ziołami, pieprzem i solą. Gotuj ok. 15 minut. Zmiksuj, dolewając tyle mleka, by zupa była gęsta i kremowa. Posyp dymką

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas