Marchewkowa z curry

Smaczna i pożywna.

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 60 dag młodej marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 młode ziemniaki
  • 4 wąskie cebulki dymki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki proszku curry
  • szczypta suszonego estragonu lub tymianku
  • sól
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewki, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz. Seler oczyść z twardszych włókien. Dymki opłucz, usuń uszkodzone i zeschnięte części. Warzywa drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj. 

2. W rondlu rozgrzej masło z oliwą - dzięki temu połączeniu, tłuszcz nie przypali się. Wrzuć cebulę, smaż ok. 2 minut. Dołóż marchewkę i ziemniaki. Smaż kolejne 5-6 minut. Na końcu dodaj białe części dymek, seler, czosnek. Przemieszaj, zestaw z ognia. 

3. Wlej wrzący bulion, dopraw kurkumą, curry, ziołami, pieprzem i solą. Gotuj ok. 15 minut. Zmiksuj, dolewając tyle mleka, by zupa była gęsta i kremowa. Posyp dymką

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje