Marchewkowa z Suwalszczyzny

Kremowa i delikatna.

Reklama

Składniki:

  • 500 g młodej marchewki
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • litr wywaru jarzynowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szkl. śmietany 12 proc.
  • szczypta chili, sól
  • zielony groszek i szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę masła, wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż. Zalej wywarem. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Przełóż do garnka. Imbir obierz i zetrzyj do zupy. Czosnek przeciśnij przez praskę.

2. Gotuj do miękkości i zmiksuj (kilka plasterków marchwi odłóż). Dopraw solą, chili i sokiem z cytryny, ew. śmietaną. Zupę podaj udekorowaną plasterkami marchewki, groszkiem i szczypiorkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje