Marchewkowe kuleczki

Marchewki i ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 10 łyżek mąki
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1/2 łyżeczki kminku i słodkiej papryki
  • 30 dag mięsa wołowego mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • olej

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Marchewki i ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, podsmaż na oleju. Wrzuć 2 marchewki, dopraw. Duś 10 minut, zmiksuj z ziemniakami na gładką masę.

2. Dodaj żółtko i mąkę, wyrób. Z ciasta uformuj kluseczki, wrzuć na wrzątek, gotuj, aż wypłyną. Mięso i marchewkę podsmaż, wlej sos sojowy. Duś 15 minut. Podawaj z kluseczkami.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje