Marchewkowe pole

Zaskocz swoich gości.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 5 marchewek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 20 dag orzechów włoskich

Reklama

Krem:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

1. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce. Jajka i olej zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą, sodą i cukrem. Dodawaj porcje mąki, miksując. Dodaj marchew, orzechy, wymieszaj. Masę przełóż do natłuszczonej tortownicy, piecz 40 minut w temp. 180°C.

2. Śmietanę ubij z cukrem. Galaretki rozpuść. Tężejącą galaretkę dodaj do ubitej śmietany, ubijaj. Ciasto przekrój w poprzek, posmaruj placki i wierzch kremem. Udekoruj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje