Marokańska zupa z kuskusem

Odrobina egzotyki.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 400 g chudej wołowiny
  • sól
  • harissa
  • 1 litr bulionu
  • 240 g marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 250 - 300 g selera naciowego
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g krojonych pomidorów
  • 100 g kuskusu

 Przygotowanie:

Reklama

Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać i przesmażyć mięso. Pod koniec dodać cebulę i czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Lekko posolić, dodać pół łyżeczki harissy. Wlać bulion, gotować 1,5 godziny. Po godzinie dodać morele.

 Marchewkę, paprykę i selera pokroić na kawałki, dodać do zupy razem z pomidorami na 10 minut przed końcem gotowania. 100 ml wody zagotować z ½ łyżeczki soli i łyżeczką oleju. Garnek zdjać z ognia, wsypać kuskus i odstawić na 2 minuty, aby napęczniał. Kuskus podawć do zupy.

 



Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia arabska | kuskus | Zupa marokańska | kuchnia marokańska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje