Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi

Po gorącym lecie nadchodzi deszczowa jesień i mamy ochotę na pyszne, ciepłe potrawy. Oto przepis na idealny, jesienny obiad

Czas przyrządzenia: 1 godzina 20 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 średnia pokrojona biała cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 świeża czerwona papryka lub ½ łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 400 g (puszka) pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cytryna
  • 1 kostka rosołowa z kurczaka rozpuszczona w 400 ml wody
  • 300 ml soku ze Śliwek Kalifornijskich
  • 6 suszonych moreli
  • 6 śliwek kalifornijskich
  • 10 dużych zielonych oliwek
  • 1 garść świeżej mięty
  • 40 g pokruszonych migdałów

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Umieść kurczaka, suszoną miętę i kmin rzymski w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj. Dodaj posiekaną cebulę i sól. Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, roztwór z kostki rosołowej i sok ze śliwek kalifornijskich. Dodaj skórkę z cytryny i chilli. Całość wymieszaj i umieścić w piekarniku na 1 godzinę.

Reklama

Kiedy kurczak będzie miękki i delikatny, wyjmij go z piekarnika. Dodaj morele, śliwki kalifornijskie, oliwki i całość wymieszaj.

Przed podaniem dodaj świeżą miętę i wyciśnij sok z cytryny. Możesz także posypać migdałami.


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje