​Marta Wierzbicka poleca chleb bananowy domowej roboty

Niegdyś prowadziła bloga o gotowaniu, teraz nie ma tyle czasu na kucharzenie. Marta Wierzbicka, bo o niej mowa, w kuchni działa impulsywnie. - Ostatnio na szybko upiekłam chleb z dojrzewających bananów - mówi PAP Life Wierzbicka i zdradza przepis.

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy123RF/PICSEL

Marta Wierzbicka, która niegdyś prowadziła bloga "Lubię szpinak" przyznaje, że ostatnimi czasy ciężko jest znaleźć jej czas na gotowanie. Jednak, gdy uda jej się zakasać rękawy, jest bardzo impulsywna, jeśli chodzi o gotowanie i potrafi ugotować lub upiec z tego, co akurat ma w lodówce.

- Ostatnio były to cztery mocno dojrzewające banany. Szybciutko upiekłam z nich chleb bananowy, który miałam na kolację, na śniadanie, a kawałek zawiozłam jeszcze rodzicom - mówi PAP Life Wierzbicka.

Przepis na bananowy chlebek

Oto jak Marta Wierzbicka przygotowuje chleb bananowy. Potrzebne będą: 2-4 dojrzałe banany, 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, jajko, 1/3 kostki masła, szczypta soli, łyżeczka sody albo proszku do pieczenia.

Masło rozpuszczamy i mieszamy z rozgniecionymi widelcem bananami. Do masy dodajemy mąkę i pół szklanki cukru, szczyptę soli, łyżeczkę sody albo proszku do pieczenia. Mieszamy na jednolitą maskę, którą potem przelewamy w brytfankę wyłożona papierem do pieczenia.

- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, pieczemy przez godzinę i gotowe - instruuje PAP Life Wierzbicka.

Marta Wierzbicka przyznaje, że do pieczenia używa zwykłej, pszennej mąki, a nie razowej, która jest zdrowsza. - Zupełnie nie jestem 'dietetyczna', więc zdecydowanie mąka pszenna i gluten" - żartuje w rozmowie z PAP Life.

Aktorka dodaje, że w kuchni szybko działa. "Jak wpadam do rodziców i okazuje się, że nie ma nic na obiad, to zawsze wyczaruję danie z tego, co akurat mam pod ręką - zapewnia.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas