Marynowane buraczki

Smaczna przekąska, pasuje do mięs i pasztetów.

Składniki:

  • 2 kg czerwonych buraczków
  • sól
  • 15 dag cebulek perłowych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. białego octu winnego
  • 5 listków laurowych
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

1. Buraczki wyszoruj, gotuj w łupinkach 20 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, potem obierz z łupinek. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulki przelej na sitku wrzącą wodą, obierz z łupinek.

Reklama

2. Cukier wymieszaj w garnku z 750 ml wody. Dolej ocet, zagotuj, zmniejsz płomień, gotuj dalej przez 5 minut. Dołóż listki laurowe. Zalewę posól do smaku. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, potnij w cienkie plasterki.

3. Słoiki umyj, wyparz. Nałóż do nich buraczki, cebulki oraz plasterki cytryny. Zalej gorącą zalewą. Szczelnie zakręć. Pasteryzuj 30 minut. Słoiczki z gotowymi buraczkami wyjmij, postaw na ściereczce do góry dnem. Pozostaw tak, aż wystygną. Przenieś w ciemne i chłodne miejsce.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje