Marynowane patisony

Przygotuj je na zimę.

Składniki:

  • 50 dag małych patisonów
  • 0,5 litra wody
  • 5 łyżek octu 6 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • kilka goździków

Przygotowanie:

1. Patisony umyj, pokrój na ćwiartki. Zalej wodą i gotuj 5 minut. Możesz je też obgotować kilka minut na parze. Odcedź. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie, kilka goździków. Zagotuj, ostudź.

Reklama

2. Do umytych i wyparzonych słoików włóż pokrojone patisony, zalej zalewą. Do każdego słoika możesz jeszcze wlać pół łyżeczki oleju rzepakowego. Słoiki zakręć. Do dużego garnka włóż na dno złożoną ścierkę, poustawiaj słoiki i gotuj je około 30 minut. Wyjmij z garnka, dokręć pokrywki, postaw do góry dnem, przykryj kocem i pozostaw na całą noc.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje