Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym

Oryginalny przepis na steki dla czterech osób.

article cover
materiały prasowe

Na steki:

- 4 gałązki rozmarynu,
- 1 pęczek tymianku,
- 2 łyżeczki grubo zmielonych ziaren pieprzu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 steki wołowe po 200 g,
- sól

Na dip:

- 250 g cebuli,
- 1 łyżka oleju,
- 1 mała zielona papryczka chili,
- trochę wermutu,
- 100 ml sosu Cumberland,
- 75 g suszonych żurawin amerykańskich,
- sól, pieprz

Przygotowanie

1. Zioła opłukać, grubo posiekać. W płaskiej miseczce wymieszać je z pieprzem i oliwą z oliwek. W mieszance obtoczyć steki wmasowując marynatę w mięso. Odstawić na noc do lodówki pod przykryciem do zamarynowania.
2. Na dip: cebule obrać i grubo posiekać. Rozgrzać olej, smażyć na nim cebulę przez 8 - 10 minut. Papryczkę chili oczyścić, opłukać i drobno pokroić. Dodać do cebuli, smażyć razem przez chwilę. Dolać odrobinę wermutu. Dodać sos Cumberland, wymieszać. Żurawiny grubo posiekać i dodać do mieszanki. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
3. Wyjąć steki z marynaty, osuszyć. Piec na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny z obu stron przez ok. 5 minut. Steki posolić i podawać z dipem cebulowo-żurawinowym.
Czas przygotowania ok. 30 minut plus czas marynowania.
Wartości odżywcze jednej porcji ok.
Białko: 45,8 g
Tłuszcz: 16,8 g
Węglowodany: 31 g
Wartość energetyczna: 457 kcal, 1916 kJ

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas