Mazurek cygański z bakaliami

Lukrowany mazurek.

Składniki:

Reklama

Kruchy spód:
- 20 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 2 żółtka,
Masa bakaliowa:
- 3 żółtka, 2 białka,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 3 szklanki rodzynek,
- 1 szklanka migdałów
Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- trochę polewy czekoladowej do dekoracji

Przygotowanie:

1. Zrobić kruche ciasto: składniki posiekać nożem i zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o wymiarach 40 x 60 cm).
2. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę powoli wsypując pozostały cukier. Rodzynki i migdały sparzyć, odstawić na kilka minut, dobrze osączyć, ewentualnie grubo posiekać.
3. Mąkę wymieszać z bakaliami, wsypać do masy żółtkowej, ponownie wymieszać. Porcjami dodawać ubite białka. Masę bakaliową rozsmarować na cieście. Blachę wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, mazurek piec około 15 minut w temp. 200 st. C. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Lukrem posmarować mazurek, odstawić do zastygnięcia. Polewę stopić, udekorować mazurek według uznania.
Czas przygotowania: 35 minut
1 porcja: 400 kcal

Dowiedz się więcej na temat: szklanka | białka | ciasto | ciasta | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje