Mazurek czekoladowy

Świąteczny przepis.

Składniki na 20 porcji:

Reklama

- 1 i1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- kostka masła,
- 2 żółtka,
- 5 dag mielonych migdałów,
Polewa:
- gotowa polewa z gorzkiej i z białej czekolady,
- 15 dag mieszanki kandyzowanych owoców

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej. Dodaj pokrojone w drobną kostkę, schłodzone masło. Dosyp cukier puder, migdały i żółtka. Składniki zarabiaj najpierw siekając nożem, następnie wyrób ręcznie gładkie ciasto. Ochładzaj 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika 200 st. C. Upiecz na złoto.
3. W osobnych rondlach roztop obie polewy. CIasto posyp połową posiekanych owoców kandyzowanych. Następnie wylewaj na nie grube pasy białej i ciemnej polewy. Grzebieniem cukierniczym rozprowadź polewy aby powstał marmurkowy wzorek. Brzegi mazurka posyp resztą posiekanych owoców. Czas przygotowania: 50 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 290 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | owoców | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje