Mazurek kruchy z owocami

Wielkanocne słodkości.

Składniki:

- 35 dag masła,
- 12 dag cukru pudru,
- 12 dag migdałów,
- skórka otarta z cytryny,
- 35 dag mąki,
- 4 gotowane żółtka, 1 jajko
Do dekoracji:
- dowolne owoce, konfitura,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 1 szklanka soku jabłkowego lub winogronowego,
- łyżka cukru

Przygotowanie:

1. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno posiekać. 2. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder, migdały, skórkę z cytryny i mąkę. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do reszty składników wraz z surowym żółtkiem i szczyptą soli. Energicznie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
3. Po schłodzeniu od ciasta odciąć 1/3 porcji. Resztę rozwałkować na placek o grubości 2 cm, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Odciętą porcję rozwałkować na paski długości i szerokości brzegów blachy. Wylepić nimi brzegi formy. Mazurek posmarować roztrzepanym białkiem i piec w temp. 180 st. C na złoty kolor .
4. Spód mazurka posmarować podgrzaną i przetartą konfiturą. Na niej ułożyć dowolne owoce. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach soku jabłkowego lub winogronowego. Odstawić do spęcznienia. Resztę soku zagotować z cukrem, rozpuścić w nim żelatynę. Kiedy galaretka zacznie tężeć, posmarować nią owoce. Odstawić do zastygnięcia.
Czas przygotowania: 80 minut
1 porcja: 270 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasto | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje