Mazurek makowy

Świąteczne ciasto.

Składniki:

Reklama

Blaty makowe:
- 25 dag maku,
- mleko do zaparzania maku,
- 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek,
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- esencja migdałowa i waniliowa,
- łyżka bułki tartej,
- polewa czekoladowa:
- 15 dag śmietanki (36 proc.),
- 5 łyżek syropu glukozowego,
- 30 dag gorzkiej czekolady,
- 5 łyżek masła,
- 100 ml rumu

Przygotowanie:

Mak sparzyć mlekiem, odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru, z resztą cukru ubić sztywną pianę z białek. Do maku dodać żółtka, miód i rodzynki, skórkę pomarańczową, po kilka kropel obu esencji i bułkę tartą. Wymieszać, połączyć z pianą z białek. Połową ciasta napełnić trójkątną formę, piec 25 minut w temp. 170 st. C. W ten sam sposób upiec resztę ciasta. Śmietanę zagotować z glukozą, wymieszać ze stopioną czekoladą. Masło utrzeć. Dodać najpierw czekoladę, a potem rum. Przełożyć blaty makowe. Częścią polewy posmarować też boki i połowę mazurka.
1 porcja - 500 kcal
Czas przygotowania: 75 minut

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje