Mazurek pomarańczowy

Z masą cytrusową.

Składniki:

Reklama

Kruchy spód:
- 20 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
Masa:
- pojemniczek 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- słoik dżemu pomarańczowego,
- żółtko,
- łyżeczka śmietany

Przygotowanie:

Z mąki, masła i cukru zagnieść kruche cisto. Ochłodzić. Następnie odkroić 1/3, a pozostałą część rozwałkować, wylepić małą prostokątną formę. Z odłożonego ciasta zrobić wałeczek. Brzeg ciasta w formie posmarować roztrzepanym żółtkiem, dolepić wałeczek formując wyższy brzeg. Posmarować go resztą żółtka roztrzepanego ze śmietanką. Ciasto wsunąć do piekarnika 180 st. C i upiec na złoto.
Dżem przełożyć do garnuszka, dodać skórkę pomarańczową i mieszać podgrzewając. Ciepłą, półpłynną masą, napełnić środek mazurka. Pozostawić do ostygnięcia.


Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje