Mazurek razowy na waflu

W kształcie jaja.

Składniki:

Reklama

- 2 wafle,
- 25 dag masła,
- 25 dag czekolady,
- 25 dag cukru pudru,
- 1/2 startego chleba razowego,
- gotowa polewa z białej czekolady lub cytrynowa,
- pastylki białych mentosów

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Czekoladę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawać do masła. Na koniec dokładnie wymieszać ze startym chlebem.
2. Z wafli wyciąć jednakowej wielkości jaja. Jeden posmarować przygotowaną masą. W drugim, pośrodku, wyciąć "ząbki". Powstałymi dwoma kawałkami wafla przykryć masę razową, pozostawiając pasek wolnej masy. Wstawić do lodówki na noc.
3. Polewę czekoladową stopić w gorącej kąpieli wodnej. Połową posmarować wafel na wierzchu mazurka. Udekorować mentosami. Z reszty polewy zrobić ozdobne paski na mazurku. Czas przygotowania: 50 minut
1 porcja: 328 kcaL

Dowiedz się więcej na temat: jaja | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje