Mazurek serowy

Świąteczne wypieki.

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 20 dag masła, 2 żółtka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- gotowa polewa z jasnej i z ciemnej czekolady,
- ozdoby cukrowe do przybrania.
Masa serowa:
- 40 dag sera białego (zmielonego),
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- sok z jednej cytryny.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać zimne masło - najlepiej zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać żółtka, cukier puder i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć na 4 godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować (grubość: 1/2 cm), przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C. Przygotować masę serową: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z serem. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C. Wierzch ciasta polać jasną polewą, boki - ciemną. Ozdobić. Porcja - 325 kcal
Czas przygotowania: 70 minut

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje