Mazurek szlachecki

Klasyczny przepis.

Mazurek szlachecki/Fot. Marek Ulatowski
Mazurek szlachecki/Fot. Marek UlatowskiMWMedia

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1,5 kostki masła;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 5 jaj;
  • 19 dkg migdałów;
  • sól; 1/3 olejku cytrynowego;
  • jajo do smarowania.Glazura cukrowa:
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżki wody;
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.Masło utrzyj z cukrem. Dodaj posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i surowe żółtko, wymieszaj. Dodaj mąkę, sól, olejek, wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj. Z 1/3 ciasta uformuj wałeczki. Ułóż z nich kratkę na cieście. Posmaruj jajkiem. Piecz 30 min. w temperaturze 160 st. C. Mazurek polej glazurą.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas